1. Otužování

1. Otužování

13. 7. 2020 | Otužování

Začátek

Definice zní ►

otužování je metoda, pomocí které posilujeme imunitní systém. Když se řekne otužování, většina lidí si představí koupající lidi v zimních měsících venku v jezeře nebo řece, nebo aspoň sprchování studenou vodou. V širším slova smyslu však pojem zahrnuje i saunování, celoroční sportování ve volné přírodě a další praktiky pro utužení a obnovu zdraví. Dle mého je otužování, jakýkoli výstup z komfortní zóny :-) 

Mezi profesionální otužování se určitě pak dá zařadit zimní plavání, je to zvláštní druh sportu :-) závodníci plavou ve vodě o teplotě pod 10 °C v zimních měcících, kdy je většina lidí zabalena pod teplou vrstvou oblečení. Tento sport je též registrován Mezinárodní plaveckou federací. V jednom z dalších článků naleznete rozhovor se závodnicí Jitkou Hlaváčovou, těšte se na podrobnosti jak začínala a o co vlastně jde.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Foto z našeho otužování na plovárně na Borku u Českých Budějovic (2019)

Otužování pomocí studené vody souvisí s vodoléčbou a sahá daleko do historie. Slouží k předcházení onemocnění a posílení imunity těla. Podle propagátorů otužování pomáhá při prevenci proti mnoha neduhám - častým rýmám a nachlazením, chřipce, angíně, ale i celkovým onemocněním jako je vysoký krevní tlak nebo když třeba pociťujete studené nohy důsledkem nedostatečného prokrvování.

Při koupeli ve studené vodě (řece, jezeru nebo vaně) dochází k mohutnému smrštění cév, žil a ohromnému odtoku krve z periférie těla (nohy ruce, uši, nos) do prostřed těla, tedy do jádra k orgánům. Tímto tělo chrání orgány, které zajíšťují životní funkce a stahuje do nich teplou krev.

Naopak při koupeli v teplé vodě se tělo snaží chladit a krev z jádra žene do periferie, aby se ochladilo. Proto se doporučuje po těžkých trénincích (cyklistika, běhy, crossfit...) prostřídat několikrát koupel s horkou a studenou vodou. Tímto sportovci docílí zrychlení regenerace několika násobně. 

Historie vodoléčby sahá daleko a lidí spojených s vodou a obnovou zdraví je mnoho a určitě se ne všichni stáli známými. Zde si ale představíme několik nejvíce používaných metod, praktik a osobnosti s nimi spojené.

Jeden z nejznámějších léčitelů studenou vodou byl německý farář a léčitel Sebatian Kneipp (1821–1897) a jestli jste byli někdy v jákýkoli lázních, tak jste určitě viděli nebo i využili Kneipového chodníčku. Skládá se ze dvou částí, teplé vody 40 °C a studené vody pod 12 °C. Na dně jsou oblázky pro efekt masáže chodidel.

          

                         

V součastnosti nejvíce známá osoba, která propaguje otužování, se jmenuje Wim Hoff,

Wim je dlouhodobě nejvýraznější tváří otužování. Výborně používá internet, televizi a socialní sítě k propagaci svého jména a myšlenky otužování. Vyšlápnul si jen tak v trenkách bez kyslíkové masky pod vrchol Mont Everestu, uběhl maraton na severním pólu a drží mnoho dalších světových rekordů. Více o něm najdete zde na jeho oficialních stránkách https://www.wimhofmethod.com/ .

Vřele doporučuji vyzkoušet i jeho metodu dýchání. Neuvěřitelně funguje na uvolnění a zbavení stresu, nebo když nemůžete spát. Wim pořádá svoje kurzy otužování a síly mysli. Je to docela blízko na polské straně Sněžky, a dokonce ho tam můžete i potkat se skupinkou bláznů jen v trenkách a čepici :-) 

 

Jestli Vás tento chlapík zaujal, tak doporučuji přečíst knížku Co tě nezabije od autora Scota Carnea.

Tip: osobně knížky poslouchám přes audiotéku nebo progres guru, ale audiotéka má mnohem lepší aplikaci :-)

Zde je odkaz na koupi knížky v tištěné podobě:

 https://www.alza.cz/media/co-te-nezabije-d5776465.htm?kampan=adwme_eo-a-knihy_pla_all_eo-a-knihy-css_el-knihy_c__EK32734_9062831&gclid=Cj0KCQjw0rr4BRCtARIsAB0_48M-1fjp-Igatka7QfQwGh6tYW2JTdqwn9wIPF0pVua8_vH3YlfjMh0aAqDvEALw_wcB

 

Kontraindikace otužování

Otužování se nedoporučuje v případě, že trpíte srdečními chorobami, nebo během akutního onemocnění (nachlazení apod.) a nějakou dobu po něm začínejte s otužováním velmi zvolna. Z vlastní zkušenosti vím, že když je tělo slabé, tak ve vodě trpí. Například když jsem po velké fyzické zátěži nebo se málo vyspím, tak nedokážu v ledové vodě být dlouho a pocity, které přicházejí nejsou příjemné. 

Mírnější režim otužování bývá doporučován dětem a starším lidem, ve všech případech (zvlášť pokud jde o zimní plavání) je vhodné konzultovat s lékařem. Ale i přes to doporučuji apoň se polívat kýblem vody ze studny a prodýchávat se  :-) 

Chceš li se dozvědět více o otužování, tak si přečti zbývající články :-)

Ahoj a měj se hezky Bóďa.

    


Další články

4. Otužování v České Budějovice

13. 7. 2020 | Otužování

Vašek Mráz a Mroži ČB

Celý článek

3. Otužování České Budějovice

13. 7. 2020 | Otužování

Borečtí Ledoborci, Ice Meni a Vladimír Rošinec

Celý článek