13 rad jak se správně saunovat

13 rad jak se správně saunovat

12. 7. 2020 | Sauna

Saunujeme se správně

1. S plným žaludkem do sauny nechoďte

Před saunováním se doporučuje nejíst alespoň 2 hoďky. Moje vlastní zkušenost je, že malá sváča nevadí. Hlavně v průběhu saunování, cca po druhém až třetím kole, je fajn si zakousnout něco malého, např. kousek ovoce, zeleniny. Samozřejmě se nepřežerte :-) ,protože Vaše tělo má během saunování dost práce s termoregulací. Proto ho nezatěžujte ještě tím, že žaludek bude trávit hromadu jídla. Hlavně se nenarvěte masem, nebo si saunu vůbec neužijete. Zlaté pravidlo hovoří jasně: všeho s mírou. V extrémním případě by se Vám mohlo udělat během saunování špatně a celkový pocit bude únava namísto odpočinku. 

Úplně hlady ale do sauny také nechoďte, kručící žaludek, také není správně. Jak jsem zmínil výše, doporučuji si připravit trochu ovoce a trochu zeleniny do krabičky. Mně osobně to úplně postačí.

 

2. Stres? Vydýchejte ho venku!

Do sauny vstupujte klidní. Vyhraďte si  čas na relaxaci a odpočinek. Počítejte s tím, že kompletní saunování + odpočinek Vám zabere okolo dvou hodin, mně osobně i více. Někdy po druhém nebo třetím kole saunování dokonce usnu na lehátku :-) to miluju.

Je super chodit do sauny s kamarády pokecat, ale když jste unavení, nebojte se ostatním sdělit, že si dnes nechcete povídat. Dovolte si jen odpočívat a soustředit se sami na sebe. Nemluvte, pokud nechcete, nerozptylujte se a nemyslete na práci. Užívejte si teplý vzduch a dejte svému tělu čas se uvolnit.

Jít do sauny se vztekem a bušícím srdcem, protože nestíháte, je chyba. Mohlo by se stát, že Vaše tělo by nemuselo nápor horka, a tím pádem i další zvýšení krevního tlaku, zvládnout. A další věc, že když přiletíte do sauny uřícení, narušíte tím klid ostatních návštěvníků. Hoďte se jednoduše do klídku a pohody, třeba pomocí toho, že si uděláte několik hlubokých nádechů a výdechů.

 

3. Před saunou se umyjte a zbavte nečistot

Než vstoupíte do potní místnosti, doporučuji se osprchovat a zbavit tělo potu a nečistot. Po sprše se důkladně osušte, v sauně se pak budete rychleji potit. V opačném případě, tedy když budete mokří, začnete se potit po delsí době. Saunování si proto užijete delší dobu a účinky saunování ucítíte později. To ale není u prvního saunování žádoucí, jak se dozvíte níže.

4. Saunujte se úplně nazí

V domácí sauně se asi nikdo nestydíme, ale ve společné sauně, před cizími lidmi, je to něco jiného. Někdo chodí do sauny dokonce v plavkách, což je velká chyba. Oblečení do sauny nepatří. Látka, ze které jsou plavky ušité, jsou napuštěné barvivem a mohou obsahovat umělá vlákna, což při běžných teplotách okolo 30°C nevadí, ale při saunování se vystavujeme teplotě okolo 90°C. Tak vysoké teploty mají za následek rozehřátí látky, na které není vytvořena. Vysoce rozehřátá látka by Vás mohla popálit. Navíc barviva a chemikálie, které se při takových vysokých teplotách vylučují, také nejsou pro Vaše tělo úplně zdravé.

V sauně Vaše pokožka musí volně dýchat. Takže v ideálním případě zkuste překonat stud a odhoďte oblečení. :-)  Pod sebe na saunovou lavici si roztáhnětě ručník a posaďte se, nebo si lehněte. Pěkně nahatí. :-)


Abyste mohli pokračovat ve čtení, zadejte prosím email


Další články

4. Otužování v České Budějovice

13. 7. 2020 | Otužování

Vašek Mráz a Mroži ČB

Celý článek

3. Otužování České Budějovice

13. 7. 2020 | Otužování

Borečtí Ledoborci, Ice Meni a Vladimír Rošinec

Celý článek